Etalagebenen​

Etalagebenen​

Perifeer Arterieel Vaatlijden (PAV), ook wel etalagebenen genoemd, is een veel voorkomende vaataandoening, veroorzaakt door slagaderverkalking. Volgens de laatste schattingen heeft 1 op de 5 volwassenen, ouder dan 50 jaar, last van deze ouderdomsziekte. De term etalagebenen slaat op het feit dat mensen met etalagebenen vaak stil moeten staan vanwege pijn bij het lopen. Voor een etalage in een winkelstraat kan het stilstaan goed gecamoufleerd worden. Door een vernauwing in de bloedvaten treden klachten als een stekende, krampende pijn, vermoeidheid of een zwaar gevoel in de benen op. Daardoor zijn dagelijkse activiteiten thuis, op het werk en in het sociale leven soms lastig te vol te houden. Maar het is belangrijk dat je toch blijft bewegen. Dit lijkt tegenstrijdig, maar uit onderzoek blijkt dat door het volgen van een looptrainingsprogramma goede resultaten te bereiken zijn. Belastende vaatoperaties of ingrepen (zoals een dotterbehandeling) kunnen op deze manier in veel gevallen worden voorkomen.

Voor aanvullende informatie over o.a. de behandeling kunt u onderstaande websites bezoeken of contact opnemen met Michaela.

https://www.etalagebenen.nl/nl

https://harteraad.nl/

Gezonde leefstijl: zo ondersteun je de therapie
en voorkom je dat de ziekte zich ontwikkelt​

Wandel en sport veel

Beweging: Beweging activeert de spierpomp in de benen, die het opgehoopte bloed terug naar het hart transporteert. Het kan alleen goed werken door te spannen en te ontspannen. Als je veel zit, gebruik je je spierpomp niet. Of het nu op kantoor is of thuis - ren regelmatig rond om koffie en water te halen. Of gebruik een pauze voor een korte wandeling.

Eet een gebalanceerd dieet

Eet elke dag een kleurrijke mix van verse groenten en fruit. Deze hebben een hoge dichtheid aan voedingsstoffen, die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van bindweefsel. Vooral citrusvruchten, bessen, broccoli, paprika's en prei worden aanbevolen. Ze zorgen voor een goede aanvoer van vitamine C en bioflavonoïden, die de aderwanden en aderkleppen versterken. Om je aderen gezond te houden, moet je zuinig zijn met suiker, zout en alcohol.

Niet roken

Net als actief roken zorgt het ervoor dat het bloed stroperig wordt, de binnenste laag van de bloedvaten beschadigt, ontstekingsprocessen stimuleert en zo de ontwikkeling van aderverkalking bevordert

Indien nodig: verminder uw gewicht.

Diëten kunnen niet alleen helpen om een ​​slank figuur te krijgen. Ze beschermen ook het hart door de bloeddruk te verlagen en verstopte vaten te ontdoen van afzettingen

Laat ons een beweegprogramma en looptraining voor je samenstellen

Houd u aan de controleafspraken en houd u aan uw oefenprogramma

Onze missie

Je kunt veel doen voor je eigen welzijn.
Heb je geen tijd voor ons, maak dan tijd voor jezelf.